Ние използваме „Бисквитки“. Научете повече тук и тук

Меню

Списък за бебе

                            

     Има много неща, с които трябва да сте готови, когато наближи раждането на вашето бебе. Подготовката на всички продукти необходими за новородено може да бъде трудна задача. Предлагаме Ви този списък с покупки за бебе, който ще помогне да откриете какво ще е необходимо през първите месеци, както и някои допълнителни „глезотийки“, които да имате предвид.

     Нашият списък включва продукти, от които вашето бебе ще се нуждае, като оборудването на мебели за детската стая, избор на бебешка количка, дрешки, пелени и храна, както и най-важните неща за къпане. Помислили сме и за мама и най-важните неща, който ще са й необходими за престоя в болницата.

   Списък с първи покупки за новородено бебе.

   1. Едри покупки

      - Бебешко легло, оборудвано с подходящ матрак и олекотен спален комплект - най-важното нещо при избора на бебешко легло е да прецените, колко голямо искате да е то и дали ще имате достатъчно място в спалнята или детската стая.
   Ако не разполагате с достатъчно пространство най-компактна е кошарата тип "Близо до мен", която може да поставите при Вас до спалнята. Ако пък имате място може да вземете стандартен размер легло 120/60 или пък трансформиращо се легло.
   Изборът на бебешки матрак се определя според дебелината, неговият пълнеж и калъф. За по-плитка кошара е препоръчително да вземете по-тънък матрак и обратното, ако бебешкото Ви легло е дълбоко може да вземете по-дебел матрак, като почти във всички случаи бебешкия матрак не трябва да надвишава 15см дебелина. Вариантите на пълнеж са мемори пяна (мек), антиалергична пяна (средно мек) и кокосова вложка+пяна (твърд). Калъфите на бебешките матраци могат да бъдат направени от органичен памук, бамбук, алое или ранфорс памук, като всеки материал е с различни качества.
   Спалните комплекти за бебешко легло се различават по частите, които включват. За сгъваемите кошари най-подходящи са комплектите от четири части - олекотена завивка, чаршаф и възглавница с калъфка. Ако пък вашето легло е дървено ще са необходими и обиколници за страните, които ще Ви дадат спокойствие, че вашето бебе няма да се нарани в решетката, докато спи, спира и въздушните течения в стаята. За да бъде леглото напълно завършено може да вземете и комплект с балдахин.

   - Скрин и/или гардероб
   Ако имате детска стая и чекмеджетата на легло са недостатъчни за съхранение на бебешките вещи, може да се наложи да закупите допълнителни мебели, като скрин и/или гардероб. Фирмите, които произвеждат бебешки легла имат и допълнително обзавеждане за бебешката стая, за да може да съчетаете всичко в избрана от вас цветова гама.

    - Вана с или без стойка
   Първите няколко месеца ще се налага да къпете бебето всеки ден, стойката за вана ще Ви спести доста неудобство. В случай, че ще иползвате стойка, тя трябва да бъде съвместима с ваната. Добре е ваната да е анатомична или да вземете допълнителна анатомична поставка, върху която да сложите бебето - това ще Ви даде повече увереност при първите бани.

    - Повивалник за бебе
   Ще Ви е нужен за по-удобно преобличане на бебето. В зависимост от модела - с твърд или с мек гръб, повивалникът може да бъде поставен върху бебешкото легло, скрин или друго подходящо място. Повивалниците са облицовани с лесно почистваща се материя. По Ваш избор може да поставите пелена или хавлия върху повивалника, за по-голям комфорт на бебето.

   - Бебешка количка
   Изборът на бебешка количка е едно от най-трудните неща. Прочетете статията Как да...

    - Стол за кола
   Тук имате два варианта - кошница за кола от 0 до 13кг - тя може да бъде в комплект с бебешката количка и да се закрепя за нея и в колата, като столче. Кошницата е удобна и за носене на бебето от колата до вкъщи и обратно или когато има нужда да отидете на консултация.
   Другата опция е стол за кола, който включва и група 0 (за новородено), той ще може да се ползва по-дълго време в сравнение с кошницата, но няма да може да се монтира на шасито на количката и няма да може да пренасяте бебето с него, когато сте извън колата.
   Превозването на бебето в колата трябва винаги да е със столче за кола.

     - Дъждобран, комарник и чадър за бебешка количка
   Трябва да сте подготвени с тези продукти - никога не знаете кога ще завали дъжд или ще има силно слънце, докато сте на разходка с бебешката количка.

     - Кенгуру, ергономична раница или слинг
   Не са задължителни покупки за бебе и зависят от стила на живот и сезона, но със сигурност ще Ви улеснят в ежедневието. Когато бебето не спи ще иска да е в майчината прегръдка.

   2. Дрешки и други текстилни продукти за бебе

   Бебетата много често повръщат или пълнят памперса и е нужно да сте подготвени с достатъчно бельо, докато имате възможност да изперете изцапаното.

    - Бебешки бодита - 5 или 6 бр. с дълъг или къс ръкав според сезона.

      - Камизолка - 5 или 6 бр. те са алтернатива на бодитата, когато използвате камизолка трябва да сложите и ританки на бебето.

    - Ританки - 4 или 5 бр.

    - Гащеризон за сън -3 или 4 бр.

     - Комплект жилетка с ританки - 3 или 4 бр.

    - Гащеризон и други връхни дрехи според сезона - 2 или 3 бр.

      - Хавлия за баня - 2 бр. 
   Трябва да е хавлия тип кърпа с правоъгълна форма и качулка в единя край.

    - Комплект пелени за повиване - 1 или 2 комплекта
    Дори и да не повивате бебето, тези пелени могат да се използват -за постелка- върху повивалник или върху поставка за вана.

    - Одеяло - 1 или 2 бр
   Изберете дебелината на бебешкото одеяло според сезона.

    - Комплект чаршафи - 2 комплекта

    - Непромокаема подложка за повиване - 1 бр.
   Когато излизате на разходка може да се наложи да преобличата бебето.

      - Протектор за матрак - 2бр.
   Подсушаването на бебешки матрак е едно от най-неприятните неща, протекторите представляват чаршаф с гумирана непромокаема подложка(основа).

    - Лигавници
   Колкото и бебешки лигавници да имате няма да са достатъчни. За новородено бебе е препоръчително лигавника да е малък и изцяло текстилен (без гумирана подложка), ако Ви трябва лигавник за зъхранване се предлагат лигавници с гумирана подложка или изцяло направени от силикон.

    - Чувал за сън или анти-стрес пелена
    Чувалчето за спане ще Ви даде сигурност, че бебето няма да се отвие докато спи. в зависимост от сезона и температурата, която поддържате в стаята се предлагат различни дебелини, които се измерват в тог.

    - Чувалче за количка
    Ако навън е студено и покривалото на количката не е достатъчна защита от студа, може да се наложи да вземете допълнително и чувалче за количка. Повечето модели са универсални и стават на всеки модел количка.

     - Чорапи, терлички и буйки

      - Шапка за след баня - 2 или 3 бр.
   Препоръчително е да сложите шапка на бебето след като го изкъпете, за да не му е студено. Шапката трябва да е тънка и направена от трико.

       - Шапка за разходка - 1 или 2 бр.
   По-плътна шапка, когато сте на разходка и времето е по-хладно.

    - Ръкавички срещу драскане - 2 или 3 бр.
   Новородените бебета имат много остри нокти и понякога рязането им е трудно, ако бебето Ви има дълги нокти и не можете да му ги изрежете е добре да ползвате ръкавички срещу драскане.

    - Комплект за изписване 
    Предлагат се пълни комплекти за изписване, които включват всичко нужно - бебешко бельо, връхни дрехи, пелена, чорапки и шапка. Някои модели дори имат и по два броя от всичко. Може и сами да подберете каквото Ви е необходимо.

   3. Аксесоари за вашето бебе

      - Шишета за хранене - от 2 до 4 бр.
    Ако кърмите вашето бебе ще са Ви нужни по-малко шишета за хранене - 1бр от 120мл и 1бр от 250мл. Основно ще ги ползвате за вода, чай или ако се изцеждате с помпа за дохранване с кърма.
    Предлагат се и готови комплекти с няколко шишета , четка за измиване и залъгалка.
   Ако давате адаптирано мляко за бебе ще е добре да имате 2бр малки и 2бр по-големи шишета за хранене. 
   За предпочитане е шишетата да са със система против колики.

       - Четка за миене на шишета и биберони - 1 бр.

    - Резервни биберони
    Когато бебето Ви расте се налага да смените биберона на шишето с такъв с по-голям отвор. Всички производители на бебешки шишета предлагат резервни биберони с различни размери за различни възрасти и храни.

     - Биберон залъгалка - 1 или 2 бр.
    Може да се наложи да експериментирате с различна форма, размер или материал според предпочитанието и удобството на бебето. Доста от бебетата са капризни.

     - Кутийка за съхранение на залъгалка
    Ако вашата залъгалка няма кутия за съхранение, може да се наложи да вземете допълнителна такава. Тя ще е нужна когато се наложи да приберете залъгалката в чантата за количка.

    - Термобокс или термос
    Когато сте на по-дълга разходка и се налага да храните бебето навън е добре да носите готово мляко в термобокс (за да е с подходяща температура) или да имате термос с топла вода, за да може да приготвите адаптирано мляко.

      - Стерилизатор за шишета и аксесоари
    Стерилизаторите са два вида - електрически или за микровълнова фурна, като и двата работят на един принцип, като използват водна пара, за да стерилизират бебешките принадлежности. Разликата е, че единият е независим уред, докато при другия е необходима микровълнова фурна.

    - Нагревател за шишета или бурканчета
   Този уред също може да Ви е полезен, ако бебето Ви често се буди нощем. С него бързо ще затопляте адаптирано мляко, замразена кърма или бурканче с бебешко пюре.

    - Бебефон с видео или с аудио
    За много родители това е една от най-добрите покупки. С бебефона ще може да наблюдавате бебето, когато то е само в стаята и да проверите дали има нужда от нещо. Повечето бебефони имат собствена цифрова връзка, за да не се смущават от други вълни и обхват до 300м в открита площ.

     - Термометър за стая и за вода
   Винаги трябва да следите температурата на въздуха в бебешката стая - подходящата температура е от 20 до 22 градуса. Същото се отнася и за водата, в която къпете бебето - тя трябва да е около 38 градуса.

    - Термометър за телесна температура
   Най-удобни са дигиталните термометри за ухо или чело или термометър под формата на залъгалка. Предлагат се и спиртни термометри, но с тях по-трудно може да измерите температурата правилно, тъй като бебето се движи постоянно.

    - Аспиратор за нос
    Има няколко варианта аспиратори за нос, като най-ефективни са моделите за издърпване с уста или с прахосмукачка.

     - Анатомични клечки за уши
   Това са бебешки клечки с ограничител - с тях освен ушите може да почиствате и секрети от нослето.

     - Ножичка или нокторезачка за бебе
   Изберете какво да вземете в зависимост от това с кое Ви е по-удобно да режете ноктите на бебето. Ножичките трябва да са със затъпен връх, а нокторезачките с ограничител и удобна дръжка.

    - Бебешка четка и гребен за коса
   Те ще са Ви нужни, за да махате по-лесно крустите от главата на бебето. За да може гребена добре да отстранява крустите, той трябва да бъде с топченца на върховете.

    - Лъжичка
   Може да се наложи да давате вода на бебето, ако кърмите, с малка лъжичка след всяко хранене без да използвате биберон (с цел да не бъде отбито преждевременно).

   4. Козметика за вашето бебе

    - Шампоан за коса и тяло
   Удобни са продуктите с дозатор, а може да използвате и подходящ бебешки сапун.

      -Бебешко олио или масажен балсам
   Може да използвате и бебешко мляко за тяло, но с него по-трудно се прави масаж на бебето.

      - Крем срещу подсичане
   Това е превантивен крем, за да не се подсече вашето бебе. Добре е да имате и интензивен крем при подсичане, който се ползва, когато бебето вече се е подсекло.

    - Гъба за баня
   Най-приятни са гъбите от естествен корал, те дават сатенено усещане на нежната бебешка кожа.

   5. Други 

   - Музикална играчка за легло
   За да може бебето Ви да има спокоен сън. Моделите с бял шум доказано успокояват малки бебета.

   - Дрънкалки и играчки
   За предпочитане е да са с ярки цветове и нежни звуци.

     - Бебешки прах за пране (и омекотител)
   Бебешкият прах за пране трябва да е със слаба или без никаква миризма.

    - Препарат за миене на бебешки съдове

   6. За майката 

   - Еднократни, стерилни следродилни гащи
   Удобни са за бърза смяна в болницата, слагате новите и изхвърляте старите. 

   - Превръзки за след раждане 

   - Помпа за кърма
   Има два варианта на помпи за кърма - ръчни и електрически. Ако имате кърма и се налага да се изцеждате често, електричесата помпа за кърма ще Ви спести много време и усилия. Модерните електрически помпи имат над 20 степени за масаж, стимулиране и изцеждане, за да не усещате болка. 

   - Подплънки за кърма
   Най-удобни са подпплънките с лепенки. 

   - Протектори за зърна
   Ако кърмите протекторите ще Ви дадат по-голям комфорт. 

   - Крем за зърна 
   Тези кремове успокояват кожата и са напълно безвредни за бебето, не е нужно да се измива преди кърмене. Основната съставка на повечето такива кремове е Ланолин. 

     Подготовката за раждането на вашето бебе може да бъде както забавна, така и изтощителна. Следвайки този списък за новородено, ще имате всички неща, от които се нуждаете Вие и бебето. Може да изтеглите готов файл с този списък, които да Ви е под ръка при нужда.

 


Последни новини

Как да изрежем ноктите на новородено бебе?
Трябва ли бебетата и малките деца да носят слънчеви очила?
Сравнение на продукти

Ние използваме „Бисквитки“. Научете повече тук и тук